Социалната мрежа "Фейсбук" твърди, че проактивно следи за постове с терористичен характер и успява да ги премахне в 99% от случаите. В началото на годината на специалистите е отнемало средно по 14 часа, за да премахнат публикации на Ал-Каида и Ислямска държава, но днес благодарение на изкуствен интелект и машинно самообучение публикациите на терористите се премахват до 2 минути, след като са били направени, предава Technology Review, позовавайки се на блогът на сайта.

През втората четвъртина на тази година "Фейсбук" е трябвало да се намесва около 9,4 милиона пъти, но през третата четвъртина бройката е намаляла до 3 милиона пъти, като усилията на социалната мрежа явно са обезсърчили не малка част от радикалните ислямисти.

Как работи системата на "Фейсбук"?

Изкуственият интелект следи постовете за терористично съдържание. Той оценява всеки пост с рейтинг, като публикациите, които са оценени като най-вероятно "терористични", веднага са изпращани на служителите на компанията, които да изберат как да процедират, след като лично прочетат поста.

Публикациите с най-висок терористичен рейтинг са автоматично премахвани от изкуствения интелект. В редките случай, когато е оценено, че постовете съдържат реална заплаха за нечия сигурност, служителите на "Фейсбук" веднага съобщават на съответните органи.

Социалната мрежа разчита на своите алгоритми, за да сканира съдържанието, което потребителите й публикуват. Факт е, че хора никога не биха могли да направят това, което се извършва от софтуера на "Фейсбук". Въпреки това информацията ни показва, че "Фейсбук" се е превърнал в куратор на нашата реалност, а неговите алгоритми решават какво можем и не можем да видим.