Експертите на Kaspersky забелязват повишена активност от измамници, които крадат пароли чрез използване на специален зловреден софтуер Trojan-PSW - той е сред т. нар. крадци на пароли и други данни от акаунтите на потребителите, съобщават от компанията.

В Kaspersky са анализирали данни за опитите за заразяване от 2020-2021 г. (от януари до септември). Според тяхното проучване в този период има ръст в броя на атакуваните потребители. Например, през септември е имало с приблизително 160 000 повече потърпевши, отколкото през април, което е увеличение от 45 на сто. През последните месеци експертите забелязват и рязко покачване в броя на опитите за атаки: третото тримесечие на 2021 г. (от юли до септември) бележи увеличение от почти 30 на сто. Общият брой на идентифицираните атаки и опити за такива също се е увеличил спрямо предходната година: от 24,8 милиона на 25,5 милиона.

Както сочи статистиката, логин детайлите, паролите, данните за плащания и друга лична информация продължават да бъдат привлекателни за киберпрестъпниците и остават популярна стока на черния пазар. От компанията насърчават онлайн потребителите да вземат допълнителни мерки за защита на акаунтите си. Например - чрез използване на многофакторния метод за удостоверяване на самоличността при влизане в сайтове и приложения. Повишената активност на измамниците, използващи софтуерни "крадци на пароли", също налага необходимостта потребителите да бъдат по-внимателни, да не отварят непроверени линкове и да използват актуализирани програми за защита на устройствата си, коментира Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

За да не стават жертви на зловреден софтуер и измами, целящи кражба на логин детайли, Kaspersky съветва потребителите: винаги актуализирайте софтуера на всички ползвани устройства, за да предотвратите появата на уязвими точки и атаки във вашата мрежа; използвайте сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до акаунта си. От компанията препоръчват и да се избягва публикуването онлайн на лична информация, която може да разкрие самоличност - като физически адрес, личен телефонен номер, имейл адрес и т.н.