Един по-различен тип кибер измама набира скорост в интернет - хакери крадат фейсбук профили и молят приятели на жертвата да му преведат пари. Жертви на тази схема вече има.

Добър приятел или познат, чийто профил е хакнат, но ние не знаем, ни моли да го подкрепим в конкурс или да дадем гласа си за някаква кауза. Единственото желание на хакера е да се доверим и да го отворим. Оттам нататък е лесно за него. Точно такава история стигна до редакцията на БНТ. Хакнат профил успява да убеди няколко души да му преведат пари. Все пак има как да се предпазим от подобни измами.

"Искаш ли да помогнеш с един глас, понеже събираме против евтаназията на една болна животинка и ни трябват още 40 гласа. Сега ще ти пратя анкетата, тя е във фейсбук, става бързо".

Как така, натискайки този линк, отваряйки го, ми крадат профила?

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност: "Линкът започва SOS.com.globo и така нататък... Това се опитва да направи хакерът, който стои отсреща. Да изманипулира жертвата да си мисли, че тя посещава Sos.com като линк. Отива на страница, която изглежда като Фейсбук, абсолютно по същия начин изглеждаща и тя е приканена да си подаде потребителското име и паролата. Жертвата тук действа още с тази умисъл "Да, аз трябва да се впиша в моя профил, за да харесам въпросната страница". Само че това, което жертвата не осъзнава е, че вече си е предоставила потребителското име и паролата си".

Оттук нататък, ако потребителят не е защитил профила си, той вече не е негов. На хакера е. И той започва да пише на най-близките приятели на жертвата.

Христина Георгиева: Получих съобщение от моя много близка приятелка и колега, че има нужда да и се плати една сметка:

"Трябва ми някой свободен да отскочи да ми внесе един платежен код, че не мога да мръдна в момента. Към 21 часа ще платя двойно, ако трябва. На кого ли не писах вече... Много хора, сред които има адвокати, има инженери, има университетски преподаватели. Всички ние имаме изключително доверие. Тя има много добра репутация и на преподавател, и на приятел. На нас ни се пише в тона, в който ние си общуваме стандартно с нея. С умалителни, с определени изрази, които сме ползвали в комуникацията ни. Явно човекът си е направил труда да проследи с всеки един потребител в какъв тон се води комуникацията във времето и подходи персонално към всеки от нас".

6 души превеждат сума от около 100 лева. Оказва се, че парите отиват за захранване на профил за хазартни игри.

Измамата работи. Но не и ако видим сигналната лампа: 

Любомир Тулев: "Много често тези линкове трябва да сме внимателни, да погледнем не отпред-назад какво пише, а отзад-напред. Защо? Гледайте това, което е най-накрая. От последната точка напред, защото по този начин можем да сме убедени къде точно ще отидем".

Към момента няма информация хакерът да е хванат. И в този час може би мами добри приятели.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО