От днес всички кубинци могат да имат безжичен интернет вкъщи. Това е още една стъпка към разпространението на интернет на острова, макар и под контрола на държавата, която възнамерява да защитава своята "истина" и революцията си в глобалната мрежа. Това заяви заместник-министърът на комуникациите Ернесто Родригес Ернандес, цитиран от Франс прес.

Според него интернет и социалните мрежи служат, за "да се представи истината за Куба, а не да се манипулират нещата". По този начин се оформя ново политическо и идеологическо бойно поле в момент на силно дипломатическо напрежение със САЩ, отбелязва АФП.

Секторът на телекомуникациите несъмнено е този, който се разви най-силно за изминалата година в Куба - една от страните с най-малка свързаност с глобалната мрежа. С навлизането през декември на интернет за мобилните телефони в стандарт 3Джи (3G), се роди общност, която е много активна в социалните мрежи и задава на правителството въпроси за проблемите на всекидневието..

"Целта на страната е да предостави все по-голям достъп до интернет за цялото население", каза заместник- министърът.

Техническите специфики, които се изискват от новото законодателство, най-вече за честотите, изглежда слагат край на неофициалните мрежи за обмен на данни, създадени през последните години от групи хора. Според Ернесто Родригес Ернандес това "пренареждане в използването на радиоелектронния спектър" е "суверенно право" на кубинската държава.

Използването на интернет струва 1 долар на час - прекомерна тарифа при средна месечна заплата от 50 долара. Първата продажба по договор за 3Джи мрежата е за 7 долара за 600 мегабайта.

Стотици кубинци от седмици са подели кампания в социалните мрежи с хаштаг "Свалете цените на интернет".

След навлизането на безжичния интернет през 2013 година "цената за достъпа до интернет се е понижила над четири пъти", каза в защита заместник-министърът и допълни, че тарифата "ще продължава да намалява според капацитетите на комуникационните инфраструктури".

В страната с 11,2 милиона жители в момента има изградени 1400 зони за безжичен интернет, 80 000 домакинства имат интернет (все пак трудна за постигане опция) и 2,5 милиона кубинци са с достъп до 3Джи мрежата.

Потребителите на интернет обаче са около 5 милиона души, а в много от големите градове има безплатни Wi-Fi зони. Един от най-големите кубински сайтове е онлайн енциклопедията EcuRed, която е само на испански и наподобява Wikipedia. В нея информация може да допълва всеки с електронна поща. Изключение са статиите свързани с историята и политиката на страната, които не могат да се модифицират от потребителите.

Много анализатори сравняват кубинския интернет с този в Северна Корея, като и двете мрежи са силно контролирани и локализирани.

Комунистическото правителство обаче приема напредъка в разпространението на интернет с недоверие.

"Технологиите не са аполитични, както се опитват да ги представят", а са "манипулируеми и употребяеми", предупреждава Ернесто Родригес Ернандес.

Защитавайки необходимостта да се "образова" населението, той уверява, че "няма смисъл да се предоставя интернет услуга на тези, които не могат да направят разликата между това, което е полезно и вредно, тъй като не всичко, което е в интернет, е добро".

Знак за безпокойството на властите в Хавана са набор от декрети и мерки, публикувани в началото на юли в националния държавен вестник, които призовават за "отговорно ползване от гражданите", както и за "политическа защита на киберсигурността пред заплахите, атаките и рисковете от какъвто и да е вид".

Посланието ясно гласи, че интернет трябва да е "инструмент за защита на революцията", отбелязва Франс прес.

"Ние не споделяме интернет сайтове, които могат да подбуждат към дискриминация, засягат теми, които са срещу морала, етиката и срещу отговорното поведение. Право на всички страни е да защитават народа си и обществото от подобен род практики и аз вярвам, че всички страни по света го правят", допълни заместник-министърът.