В Lenovo очевидно е взето решение да се заложи на все по-сериозно използване на различните Linux дистрибуции в новите им модели. От компанията обявиха плановете си да сертифицират моделите си ThinkPad от серия P, както и работните станции ThinkStation официално за тази операционна система с отворен код, като благодарение на това бъдещите клиенти ще могат да избират конфигурации на посочените продукти с корпоративните версии на Red Hat и Ubuntu.

Lenovo ще осигурява пълна поддръжка на тези компютърни системи, а наред с това ще създаде форум за Linux, в който потребителите ще получават всякаква помощ по отношение на възникнали проблеми. От компанията обаче подчертават, че Linux не е опция за всички продукти от посочените серии.

С това Lenovo става поредната компания, която започва да работи с Linux официално и да сертифицира свои системи за операционната система. Отвореният код и достъпността на Linux, в комбинация с нейната сигурност привлича все повече клиенти. Не на последно място е и по-ниската цена спрямо същите продукти, продавани с операционната система Windows.