За повечето хора Linux е една екзотична ОС, която не е "юзър френдли" и изисква познания по "кодене". Това обаче не е точно така.

Доста Linux дистрибуции са насочени към хората, нямащи големи познания в областта на компютрите, а потребителите започват да търсят все повече алтернативи на платения Windows и неговите "шпионски способности".

Изпробването на всяка една Linux дистрибуция е много лесно - запишете ОС на флашка и заредете компютъра от нея.

Вижте как изглеждат дистрибуции на Linux, подходящите за начинаещи >> >> >>Българската УСУ Мини

УСУ е един доста приятен български проект, готов за ежедневна употреба от обикновения потребител. УСУ се базира на една от най-популярните Linux дистрибуции – Ubuntu и по-специално на нейната разновидност Kubuntu. Операционната система идва с предварително записани: офис пакет LibreOffice, браузър Firefox, видеоплеър VLC, редактор на изображения Gimp, Skype, а благодарение на вграденото приложение Wine ще може да продължите да използвате програмите за Windows. Българската операционна система има подробно ръководство и форум с много теми, така че въпросите ви да не останат неотговорени. УСУ може да се изтегли от тук.

ZorinOS

ZorinOS също е доста подходяща за преход от Windows към Linux, като това се дължи на доста красивия дизайн на дистрибуцията. Благодарение на WINE и PlayOnLinux ще може да ползвате почти всяко приложение за Windows - например, спокойно може да играете на StarCraft II. Zorin OS идва и със софтуерен каталог, от който може да изтегляте множество безплатни програми. Дистрибуцията идва с вече инсталиран Firefox браузър, офис пакет LibreOffice, редактор на изображения Gimp и други. ZorinOS може да се изтегли от тук.

Mint 18 “Sarah”

Това е най-новата версия на Mint дистрибуцията. Поддръжката е гарантирана до 2021 година, като на потребителите няма да се налага да правят ръчно почти никакви ъпдейти. Mint се базира на Debian and Ubuntu. Като недостатък може да бъде отчетен фактът, че програмите инсталирани в тази дистрибуция са по-малко познатите X-приложения. Новият Mint 18 може да се изтегли от тук.

Elementary OS


Elementary OS е друга много добра и лека Linux дистрибуция, базирана на Ubuntu. Графичната среда е с много свеж и добр дизайн, а приложенията инсталирани в дистрибуцията отново са по-малко познати, но създадени специално за Elementary OS. Може да изтеглите тази дистрибуция от тук (попълнете 0$, ако не искате да плащате нищо).

Manjaro Linux 16.08 “Ellada”

Тази дистрибуция също има приятен вид и идва идва с вече инсталиран Firefox браузър, офис пакет LibreOffice и редактор на изображения Gimp. Някой наричат тази дистрибуция "юзър френдли" версията на Arch Linux, защото Mandjaro се базира на Arch и използва мениджър pacman. Mandjaro може да се свали от тук.

Естествено, това са само малка част от подходящите за начинаещи Linux дистрибуции. Факт е, че най-масово използваните са Ubuntu и Fedora, но предложенията от по-горе не са за отхвърляне.

Съветът ни е да пробвате и да изберете вашата дистрибуция според личните си предпочитания, като моят глас е за ZorinOS, но отново - всичко е доста субективно.