Нов доклад на Microsoft очертава тенденциите в киберсигурността през последната година. Атаките са станали по-усъвършенствани, тъй като хакерите използват методи, които ги правят трудни за откриване и заплашват дори най-сигурните цели, предава technews.bg.

Един от интересните изводи от доклада е, че над половината (52%) от всички "правителствени" хакерски атаки идват от Русия. Други 25% се падат на Иран, 12% на Китай и 11% на Северна Корея и други страни.

Microsoft нарича тези атаки "Nation State Activity". Смята се, че те са организирани от хакери или хакерски групи, работещи в един или друг формат под егидата на властите в техните страни. Разбира се, това често е невъзможно да се докаже.

Известията за такива атаки се обозначават от Microsoft като "Nation State Notification" (NSN). В рамките на две години компанията е изпратила над 13 000 известия до различни клиенти. Миналата година 69% от тези атаки са били насочени към обекти от САЩ, а 19% - към Обединеното кралство.

В доклада има и други интересни данни. Така например, през 2019 г. Microsoft е блокирала над 13 милиарда злонамерени и подозрителни имейли, от които над 1 милиард URL адреси, създадени за стартиране на фишинг атаки за събиране на идентификационни данни.

Рансъмуер атаките са най-честата причина за реагиране на инциденти от страна на Microsoft в периода от октомври 2019 г. до юли 2020 г. Компанията също така отбеляза, че през първата половина на 2020 г. броят на заплахите в сегмента на интернет на нещата се е увеличил с 35%, в сравнение с втората половина на 2019 г.