Корпорацията Microsoft съобщи, че е установила контрол над уебдомейни, използвани от хакерска група на име "Талиум", за да краде информация, предаде Ройтерс.

За "Талиум" се предполага, че действа от Северна Корея, заяви Microsoft в блогова публикация. Хакерите са атакували държавни служители, мозъчни тръстове, представители на университети и физически лица, работещи по въпроси, свързани с разпространението на ядрените оръжия.

Повечето от мишените са в САЩ, както и в Япония и Южна Корея, заяви компанията.

"Талиум" примамвала жертвите чрез техника, известна като "спиър фишинг" (spear phishing), при която се използват надеждно изглеждащи на пръв поглед имейли.

Microsoft заяви, че е установила контрол над 50 уебдомейна, използвани от групата за операциите й, което станало след заведено дело в съд в американския щат Вирджиния срещу хакерската група и издадена след това съдебна заповед.

"Талиум" използвала и зловреден софтуер, за да компрометира системи и да краде данни. Тя е четвъртата национално-държавна хакерска група срещу която Microsoft предприема правни действия, заяви компанията.