За много сериозен пробив в браузъра на Google Chrome, предаде Ройтерс. Специалистите по информационна сигурност от Awake Security разкриха, че повече от 70 добавки за програмата са давали информация за историята на браузването на ползващите ги, както и данни за вписване за достъп до бизнес инструменти и други ресурси. Свалянето на опасните приложения за Chrome наброява повече от 32 милиона пъти.

Въпросните добавки, които до една са безплатни, са стояли пасивно в браузъра, но въпреки това за записвали информация като натиснати клавиши, правили са снимки на екрана и по този начин са могли да откраднат пароли и лична информация на потребителите.

Повечето от тези разширения са безплатни и целят да предупреждават потребителите за съмнителни сайтове или помагат за конвертирането на един файлов формат в друг. Но вместо това, те са събирали историята на браузването на използващите ги, както и данни за вписване за достъп до бизнес инструменти и други ресурси.

"Ако си мислите, че Cambridge Analytica беше опасен понеже използваше Facebook данните ви, представете си колко повече информация е достъпна, когато цялата ви браузърна дейност е била следена", пише Гари Голомб, шеф на проучванията в Awake и основател на компанията.

Все още не се съобщават точните имена на добавките, а от Google лаконично коментират: "Когато ни уведомят за разширения, които нарушават нашите политики в Web Store, ние предприемаме нужното действие и използваме тези инциденти като пример, за да подобрим автоматизираните ни и ръчни анализи". Това споделя пред Reuters Скот Уестоувър, говорител на Google.