Стана известно, че 37% от американските компании, които стават жертва на хакерски атаки, губят повече от 100 хил. долара в резултат на подобни инциденти, съобщава Atlas VPN - компания, работеща в областта на информационната сигурност.

Докладът се основава на резултатите от годишно проучване на Keeper Security Company, в което са участвали 516 водещи ИТ специалисти, вземащи решения. Оказа се, че доста компании търпят още по-големи финансови загуби от хакерски атаки. Отбелязва се, че 11% от компаниите губят от 500 хил. до 1 млн. щ. долара, а 4% от компаниите губят повече от 1 млн. долара. 14% от компаниите съобщават за загуби под 5 хил. долара заради действията на хакерите.

По този начин жертвите на хакери не само търпят финансови загуби, но се сблъскват и с други негативни последици от кибератаките. В 31% от случаите респондентите посочват прекъсвания на услугите, свързани с атаки, 31% от респондентите отбелязват кражба на финансова информация, а други 28% от респондентите посочват рискове за репутацията, дължащи се на действията на хакерите.

Atlas VPN изчислява, че средностатистическата американска компания е атакувана от хакери 42 пъти годишно. Три атаки обаче обикновено са успешни и нападателите успяват да получат достъп до вътрешната ИТ инфраструктура на жертвите.