Регулаторите на САЩ са намерили още една причина да проверяват Google, съобщава The Wall Street Journal. Този път е заради плановете на компанията да използва нов протокол за криптирането на интернет връзките.

Google планира да започне скоро да използва DNS-over-HTTPS протокол, който ще криптира интернет трафика по-добре. Освен това ще затрудни създаването на фалшиви сайтове, които се представят за оригиналните версии. Тестовете с новия протокол трябва да започнат още през октомври тази година.

Според съдебната комисия на Конгреса на САЩ обаче, новият стандарт може да се окаже проблемен за онлайн конкуренцията. Има риск някои от компаниите да загубят достъп до DNS данните от сърфирането на потребителите в интернет и Google да получи предимство като разполага с тях.

Google отговаря, че няма планове да променя или централизира DNS настройките на потребителите. "Всяко твърдение, че се опитваме да станем централизиран DNS доставчик, е невярно" - коментира говорител на компанията. Въпреки това проверка ще има, като тя ще е поредната за интернет гиганта през тази година.