Достъпна само след отправена покана, социалната мрежа "Блускай", създадена от основателя на "Туитър", не успява засега да настигне конкурентите си и има само един милион потребители. Но "Блускай" успява да привлече вече влиятелни личности, като еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Днес Бретон именно чрез "Блускай" упрекна настоящият собственик на мрежата "Екс" (бивш "Туитър") Илон Мъск, че позволява на дезинформация да се разпространява невъзпрепятствано из неговата социална мрежа.

Бретон днес обяви, че се е регистрирал в "Блускай", където вече са регистрирани американската демократка и член на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Александра Окасио-Кортез и манекенката Криси Тейгън.

Много журналисти и някои медии, като "Ню Йорк таймс" или "Вашингтон пост" публикуват в "Блускай" също свои статии.

"Блускай" е проект, зародил се в края на 2019 г. в "Туитър", замислен като нов модел на социална мрежа, изграден върху една децентрализирана архитектура, което ще позволи по-балансиран и премерен обмен на мнения и ще има по-прозрачни правила за модерация на съдържанието.

"Централизираната борба срещу злоупотребите и срещу подвеждащите и фалшиви информации има малко шансове да бъде ефикасна в голям мащаб в дългосрочен план, освен ако не се вложат прекалено много човешки усилия", заяви при създаването на "Блускай" тогавашният съосновател и генерален директор на "Туитър" Джак Дорси.

Новата социална мрежа обаче се появи наяве едва в началото на настоящата година под формата на достъпно приложение само чрез покана, тоест чрез кодове за покана, споделяни от настоящите й потребители.

"Блускай" прилича много на "Туитър". В нея съобщенията са ограничени до 300 символа и са подредени от най-скорошните към по-старите. В тях понякога има линкове, но не и видеа. Съобщенията може да се лайкват и на тях може да се отговаря.

На 12 септември "Блускай" обяви, че е достигнала първия си милион потребители, което е далеч от 550-те милиона потребители месечно на "Екс" (бившия "Туитър") и дори доста под 100-те милиона регистрирани потребители в "Трийдс", новата платформа за кратки постове и съобщения на гиганта "Мета", който притежава вече "Фейсбук", "Инстаграм" и "УотсАп".

Но "Блускай" защитава идеята за една социална мрежа, която е по-отворена и в която съдържанието не може да бъде контролирано от една единствена компания или човек и в която всеки потребител или създател на съдържание е способен да реагира с платформата, в това число и чрез трети приложения.

"Блускай" прилага един иновативен подход за модерация на съдържанието, в който потребителите могат да уточняват дали искат да виждат, да блокират или да скриват под предупреждение съдържание с насилие или от сексуално естество, засечени от смесица от алгоритми и от сигнали, подадени от други потребители на мрежата.

"Блускай" е регистрирана като търговска компания, която има своя мисия и иска рекламата да не бъде нейният главен икономически модел. Компанията няма намерение да търгува с лични данни на потребителите си, но отправи първа оферта за заплащане за придобиване на собствено потребителско име, свързано с интернет адрес.