Има различни начини да останете невидими онлайн. Всеки от тях обаче е уязвим в една или друга степен. Най-сигурно е използването на различни устройства за достъп до интернет ресурсите, предава technews.bg.

За да останете невидими, можете да се възползвате, например, от специални имейл сървъри, които имат опция за "криптиране от край до край". В този случай само крайният потребител, за когото е предназначено писмото, може да го дешифрира, коментира Денис Кусков, директор на информационно-аналитичната агенция Telecom daily, в публикация на Прайм.

"Използвайки пощенски сървъри, например Outlook и Gmail, не можете да останете незабелязани - дори ако изтриете писмото при себе си, копие на писмото най-вероятно ще бъде съхранено някъде и по него може да се проследи кореспонденцията ви", пояснява Кусков.

Вторият вариант да останете невидими онлайн е да влизате в интернет чрез прокси сървър. Вместо вашия истински IP-адрес прокси сървърът назначава други IP адреси, чрез които ще бъде много трудно да ви намерят.

Друга възможност е мрежата Tor, която ви позволява да влезете в интернет не както през обикновените браузъри, където предоставяте вашите данни. Tor предоставя няколко отделни адреса и като цяло не позволява да бъде разкрит потребителят, отбеляза Кусков.

От друга страна, и тук има определени ограничения. Първо, Tor е доста бавен, и второ, специалните служби могат да шпионират, като поставят свои възли в мрежата, в които да попаднете при сърфиране.

Ето защо, ако искате да останете невидими онлайн, за предпочитане е да влизате в мрежата не от постоянния си компютър, който използвате всеки ден за работа, а от друго устройство, за да сведете до минимум рисковете, заключава експертът.