Съд във Виетнам осъди днес потребител на Facebook на 10 години затвор по обвинение в "противодържавна пропаганда" чрез социалната мрежа, предаде Ройтерс.

След еднодневен процес в провинция Ламдонг 55-годишният Ву Тиен Чи бе признат за виновен в "създаване, складиране и разпространяване на информация, материали и новини с цел противопоставяне на държавата", се казва в съобщението на министерството на обществената сигурност.

В делото се разкрива, че подсъдимият е публикувал 338 статии и 181 видеа против "управляващата Комунистическа партия, интересите на държавата и чиновниците в администрацията".

Причина за делото е лайвстрийм, в който Ву Тиен Чи изгаря флага на Виетнам и Комунистическата партия.

В отделни процеси в провинция Кханхоа други трима души са били осъдени по подобни обвинения в противодържавна пропаганда във Facebook и YouTube, според местни медии.

Facebook и YouTube са най-популярните социални мрежи и сайтове във Виетнам, като над 90% от хората с интернет ги използват. Виетнам е на седмо място по употреба на Facebook в света, като регистрираните потребители са над 65 милиона.

Властите обаче следят сайта и постовете на по-влиятелните потребители.

От няколко години се забелязва затягане на цензурата, като доста критични потребители са блокирани, изтрити, принудени да спрат или осъдени с присъда.

Министерството на обществената сигурност съобщи и за двугодишна условна присъда срещу стюард от "Виетнам еърлайнс" на процес в град Хошимин, обвинен, че е нарушил противоепидемичните правила и е предал коронавируса на голям брой други хора.