Държавата Тувалу планира да създаде своя цифрова версия заради заплахата от пълното й заливане поради глобалното затопляне и покачването на морското равнище, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки от Тувалу >> >> >>

За влизане в новото пространство ще са необходими технологии за добавена (AR) и виртуална реалност (VR), заяви във вторник външният министър на тихоокеанската страна Саймън Кофе в онлайн обръщение към участниците в конференцията за климата COP27 в Египет.

"Тъй като земята ни изчезва, нямаме друг избор, освен да станем първата цифрова държава. Земята, океанът и културата ни са най-ценните богатства на нашия народ. За да ги предпазим от опасност, независимо какво се случва във физическия свят, ще ги преместим в облака", каза той, говорейки пред цифрово копие на острова, застрашен от наводнение.

Това би означавало да се качи цифрово копие на държавата в метавселената - онлайн пространство, в което потребителите ще трябва да използват технологии за добавена и виртуална реалност, за да взаимодействат с нея.

За предишната конференция за климата COP-26, която беше организирана в Глазгоу от 31 октомври до 12 ноември 2021 г., Кофе записа видеопослание, стоейки до коленете във вода, за да подчертае важността на въпросите, свързани с климатичните промени.

Тувалу е островна държава с площ 30 квадратни километра, разположена в югозападната част на Тихия океан. Според преброяването от 2021 г. населението й е едва 11 900 души.