Троловете на Русия са широко известен факт, а социалните мрежи редовно премахват фалшивите профили, свързани с разузнаването на неприятелски на Запада страни. Преди няколко седмици обаче Twitter и Facebook за пръв път изтриха ботове на САЩ. Пентагонът обаче не одобрява този ход.

Пентагонът трябва да преразгледа практиките на американските военни да провеждат психологически операции (PSYOP), след усилията на Facebook и Twitter да премахнат фалшиви, натоварени с пропаганда бот акаунти. Не е изненадващо, че хората в Министерството на отбраната не са много доволни, пише в. "Вашингтон таймс".

"Бойните командири наистина се развълнуваха", споделя анонимен служител на Пентагона пред вестника. "Те бяха много нетърпеливи да използват ботовете. Подизпълнителите пък искаха да сключат изгодни класифицирани договори, за провеждането на операции за тайно влияние."

Пример за проведена психологическа операция в социалните мрежи е раздухана фалшива история за кражба на органи, целяща да насърчи раздора между афганистанци и иранци.

Социалните мрежи е нямало как да не реагират на подобна груба дезинформация. Те обаче не искат да насочат дейността си срещу Пентагона.

Дейвид Агранович е експерт от щатското разузнаване, който сега има директорска позиция в Meta. Той маркира проблема с ботовете като предупреждение към Пентагона. Разкриването и премахването на ботовете означава, че това могат да направят и противниците на САЩ. Провалът трябва да мотивира американската армия за разработването на по-добри стратегии за информационна борба.

"Нашите противници действат абсолютно в информационната област", ​​каза неназован висш служител на отбраната пред в. "Вашингтон таймс". "Има някои, които смятат, че не трябва да правим нищо тайно в това пространство. Отстъпването на цял домейн на противник би било неразумно. Но имаме нужда от по-силни политически предпазни средства."

Социалните мрежи са чест обект на интерес от различни разузнавания. Скоро стана ясно, че в Twitter са знаели за това, че един техен служител е работел за китайските служби.