Цената на мобилния интернет в роуминг в Сърбия и Македония ще бъде драстично намалена от 1 юли. Новата цена за мегабайт ще бъде 70 евроцента вместо досегашните тарифи от 12-14 евро.

Новината съобщи българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на среща в Кюстендил. Разработена е и пътна карта за допълнителна редукция на мобилните данни. От 2020 те ще се таксуват по 45 евроцента, а от 2021 по 20 евроцента, предава Mobile Bulgaria.

Работи се също и по намаляване на цените на гласовите услуги с държавите от Западните Балкани, но там процедурите са по-комплексни и изискват ново роуминг споразумение. Към момента има такова от 2014, но в него не участват Албания и Косово. Мария Габриел изрази надежда, че това ще се промени на предстоящата среща на 4 април в Белград.

В същото време държавният секретар в сръбското министерство на търговията и телекомуникациите Татяна Матич разкри, че се готви цялостна отмяна на таксите за роуминг в региона. Това трябва да се случи през 2021 година. Като първа стъпка от 1 юли тази година тарифите в роуминг в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония ще бъдат намалени с 25%, а в Албания редукцията ще е още по-голяма. Това пък ще създаде предпоставки и за подписването на споразумението на държавите с ЕС, за което говори комисар Мария Габриел.