Много често се говори за армията от хакери на Китай. За съществуването им си има причина. Отблъскването на вражески кибератаки и осъществяването на операции по придобиване на противникови тайни и технологии. Сред хилядите кибер специалисти изпъква едно име.

"Да защитим родината", от казармата до киберпространството: "Принс", бивш военен от китайската армия предоставя уменията си на специалист в служба на страната, готов да отвърне на удара, ако Пекин бъде атакуван.

От малкия си офис в Дунгуан, недалеч от Хонконг, мъжът, който е на 30 и няколко години, се представя като един от офицерите от "Съюза на червените пирати".

Той твърди, че с едно кликване на мишката командва няколко десетки доброволци.

"Принс" обаче е по-скоро киберактивист, отколкото един от онези обвити в тайнственост китайски хакери, всяващи страх и паника в западните разузнавателни агенции.

Оръжията на "Принс" са други - изваждането от строя на сървъри на чужди сайтове, възприемани като вражески.

"От пребиваването ми в китайската армия запазих патриотичната жилка", казва киберпиратът, който отказва да съобщи истинското си име. "В истинските битки войниците показват патриотизъм. Аз се опитвам да правя същото онлайн", допълва той.

Киберпиратството е незаконно в Китай, но в продължение на години комунистическият режим си затваряше очите за дейностите на "Съюза на червените пирати" - една от най-старите и най-известни хакерски групировки в страната.

"Морални качества"

Към средата на първото десетилетие на този век движението е наброявало над 80 000 членове, според "Принс". Редиците му обаче се стопили, когато службите за киберсигурност започнали да наемат "доброволци", след като страната преживя бум в компютърната област.

Самият "Принс" е програмист по професия. Дейността му на киберпират е на доброволна основа.

"Членовете на Съюза трябва да са най-малко на 18 години и да имат "високи морални качества", казва "Принс".

През 2017 . закон за киберсигурността затегна санкциите срещу киберпиратството в Китай. Сега вече е много по-трудно да се работи онлайн под фалшива самоличност.

"Пекин възприема киберактивистите като средство, което може да използва или да поставя в режим на готовност, когато си иска", отбелязва анализатор от американската компания в областта на киберсигурността "Рекордид Фючър".

"Те са обект на мълчаливо толериране от момента, в който вземат на прицел "враговете на Китай, не атакуват национални организации и не вредят на стратегията, нито на имиджа на страната", допълва експертът, пожелал да остане анонимен, тъй като се страхува от евентуални последици.

САЩ, Южна Корея и Япония на мушката

"Червените пирати" нямат връзки с китайската власт, уверява "Принс". Ако вярваме на твърденията му, те нямат нищо общо с киберпиратите, подкрепяни от режима, с тяхното обучение, с парите или със секретността, която всичко това предполага.

Според Лори Чън от Франс прес такива връзки обаче съществуват.

"Киберактивизмът създаде общност, формирана от специалисти по компютърно проникване", казва Скот Хендерсън, експерт от компанията за киберсигурност "Мендиант Трет Интелиджънс".

"Става дума за един огромен резервоар, от който държавата може да си набавя компетентни кадри", отбелязва той.

"Принс" станал "червен пират" през 2005 г., след като открил страстта си към компютърните технологии, напускайки армията. "Дългът ме задължава да защитавам суверенитета на страната в киберпространството", обяснява той.

Зад своята клавиатура, "Принс" уверява, че не напада никого, а само отговаря, когато страната му е заплашена.

Съюзът започнал да взима на прицел чуждестранни сайтове още в края на 90-те години на миналия век в отговор на геополитически кризи, в които Пекин се оказа въвлечен, като например бомбардирането от НАТО на китайското посолство в Белград през 1999 г.

Две години по-късно "червените пирати" успели да поставят знамето с пет звезди и прокитайски лозунги на няколко интернет сайта в САЩ след като американски шпионски самолет навлиза в китайското въздушно пространство и блъска изтребител, убивайки пилота му.

Япония и Южна Корея също станаха обект на китайския патриотичен гняв. Токио, заради традиционното си антикитайско настроение и подкрепа за САЩ, а Сеул защото прие през 2017 г. разполагането на американска противоракетна система, която може да се използва и срещу Пекин, макар официално да е насочена срещу Северна Корея. Тогава сървърите на няколко южнокорейски интернет сайта тогава бяха блокирани.