"Мета" (Meta) днес въвежда услугата "Амбър Алърт" (AMBER Alert) в мрежата "Инстаграм" (Instagram) за първи път, за да помага за намирането на изчезнали деца по целия свят, съобщава компанията.

Функцията ще е налична и за България и е разработена в партньорство с организации като Националния център за изчезнали и експлоатирани деца в САЩ (NCMEC), Международния център за изчезнали и експлоатирани деца, Национална агенция срещу престъпността в Обединеното кралство,

Генералната прокуратура в Мексико, австралийската Федерална полиция и други. Тя бе стартирана първо през 2015 г. от "Мета" във "Фейсбук" (Facebook). Оттогава сигналите, подадени чрез "Амбър Алърт" в тази социална мрежа, са помогнали за успешното откриване на стотици изчезнали деца в САЩ и по света.

Известията за изчезнали деца, които могат да се подават в "Инстаграм", ще включват важни подробности за детето като снимка, описание, местоположение на изчезването и всяка друга налична информация, която може да бъде предоставена. Хората ще имат възможност да споделят сигнала с приятели, за да се разпространи допълнително информацията.

"Амбър Алърт" сигналите ще започнат да се разпространяват в "Инстаграм" днес и в рамките на следващите няколко седмици ще станат напълно достъпни в 25 държави, включително България.