Съмнения, че редица приложения следят действията ни със смартфона повече отколкото е необходимо, са налични отдавна. Ъпдейт в iOS на Apple обаче даде възможност на потребителите да разкрият сами кои са програмите, които следят това, което правят много повече от колкото трябва.

Бета версията на iOS 14 предупреждава потребителя, когато някое приложение е получило достъп до клипборда, копирало го е и след това е вмъкнало тези данни в скрит вид, готов за изпращане към отдалечен сървър.

Благодарение на това се оказва, че множество програми, в това число игри като Bejeweled, PUBG Mobile, Fruit Ninja, месинджъри като Viber, Weibo и Zoosk, често използвани програми като AccuWeather, DAZN и Overstock, както и редакторът Pixelmator правят това.

Общият брой да откритите приложения, които следят информацията, която копирате е над 50, а за момента не е ясно дали те правят същото и под Android. Очакванията са обаче Google също да вгради в Android подобна защита, а докато това стане, разработчиците ще имат време да премахнат това следене от своите приложения.

И въпреки че е трудно да се говори за пробив в сигурността, това излишно копиране на информация от редица приложения има доста негативни нюанси. Именно това е причината то да бъде премахнато доброволно от компаниите, които са допуснали програмистите им да го използват.