Московски съд наложи днес глоба от 8,9 млн. рубли (118 хил. долара) на "Туитър" за отказа на социалната мрежа да изтрива постове с призив към младите хора да протестират в подкрепа на вкарания в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, предаде ДПА.

Според съда нарушението е било извършено в средата на януари преди демонстрациите. Агенция Интерфакс съобщи, че е съдът планира да вземе на по-късен етап решение във връзка с подобни обвинения срещу "Фейсбук", отправени от медийния регулатор Роскомнадзор. Самият Роскомнадзор вече обяви налагането на съответни глоби срещу социални мрежи. Това стана още в началото на тази година.

В края на януари десетки хиляди излязоха по улиците на много руски градове с настояване Навални да бъде освободен. Руските правораздавателни органи обвиняват негови приближени, че умишлено подтикват непълнолетни лица чрез социалните мрежи да участват в неразрешени публични прояви.

Критици казват, че атаките срещу социалните мрежи ограничават правото на свобода на словото. В Русия вече са блокирани стотици уебсайтове, включително на противници на управлението.