Фондация Wikimedia излезе с изявление в подкрепа на руските доброволци, след искане за цензура от страна на интернет регулаторите. Във вторник Роскомнадзор заплаши да блокира Wikipedia заради рускоезичната страница, отразяваща нахлуването на Русия в Украйна, твърдейки, че тя съдържа "неверни съобщения" за жертвите на войната и последиците от икономическите санкции, наред с други неща.

"На 1 март 2022 г. Фондация Wikimedia получи искане от руското правителство да премахне съдържание, свързано с непровокираното нахлуване в Украйна, публикувано от доброволци, участващи в руската Wikipedia", се казва в изявлението, изпратено до The Verge по електронната поща. "Както винаги досега, Wikipedia е важен източник на надеждна, фактологична информация в тази криза. Признавайки тази важна роля, ние няма да отстъпим пред усилията за цензуриране и сплашване на членове на нашето движение. Ние държим на мисията си да предоставяме свободно знание на света."

В искането на Роскомнадзор, което е публикувано в канала на руската Wikipedia в Telegram, се изисква Wikimedia да разгледа редакциите на потребителите от версията на статията от 27 февруари. В руската версия на сайта се оспорва "информацията за многобройни жертви сред военнослужещите на Руската федерация, както и сред цивилното население на Украйна, включително брой деца", както и "необходимостта от изтегляне на средства от сметки в банки на Руската федерация във връзка със санкциите, наложени от чужди държави".

Въпреки че жертвите на войната остават трудни за оценка, Организацията на обединените нации потвърди стотици смъртни случаи на цивилни граждани в Украйна от началото на конфликта миналата седмица, включително най-малко 13 деца и призна, че нейните данни вероятно подценяват реалния брой на жертвите.

В миналото руските власти са изпращали редица жалби относно страници в Wikipedia. През 2015 г. правителството дори блокира сайта заради статия, свързана с канабис, но свалянето му беше краткотрайно. Настоящата заплаха обаче е част от по-широкомащабна онлайн репресия около инвазията - такава, при която Русия блокира Twitter и Facebook в опит да контролира информацията за войната. "Искането за сваляне от вторник заплашваше с цензура. Лишаването на хората от достъп до надеждна информация по време на криза може да има последици, които да променят живота им", се предупреждава в изявлението на Wikimedia.