Според статистиката на Atlas VPN, браузърът Safari е инсталиран от 19,16% от всички интернет потребители. Това е вторият браузър след Chrome, който достига повече от един милиард. Chrome обаче, който е първи в класацията, вече има 3,3 милиарда.

В доклада се посочва, че Safari е инсталиран на 1 006 232 879 потребители. На трето място по популярност е Microsoft Edge със скромните 212 милиона, който изпреварва Firefox със своите 179 милиона потребители. Миналата година браузърът на Microsoft беше едва на трето място.

С пускането на Windows 11 компанията затрудни преминаването към други браузъри, превръщайки Edge в почти монополист в своята операционна система. Интересното е, че при персоналните компютри браузърът Edge на Microsoft се доближава до Safari и скоро може да изпревари конкурента си.

Firefox, който е насочен към потребителите, загрижени за поверителността на личните данни, зае четвърто място. На пето място, както и преди година, остава браузърът на Samsung, инсталиран на смартфоните и таблетите на компанията. Използва се от повече от 149 милиона души. На шесто място е Opera със 108 милиона потребители.