Джими Уейлс, съосновател на интернет енциклопедията Wikipedia, стартира нова социална мрежа без реклами и "кликбейт" публикации. Подробности за проекта, наречен WT:Social, разкрива Файненшъл таймс, цитиран от technews.bg.

Както и при останалите социални мрежи, WT: Social позволява публикуване на различни материали и дискусия чрез коментари. Емисията на новините се формира в хронологичен ред (алгоритмите не дават предпочитание на активно обсъжданите материали), а потребителите могат да редактират по-голямата част от съдържанието на сайта, както в Wikipedia.

Новата социална мрежа ще бъде финансирана чрез дарения на потребители вместо от реклама. Уейлс отбеляза, че услугата е предназначена за ново поколение потребители, които са готови да плащат за "смислено" съдържание. Сред компаниите, които използват такъв модел за осигуряване на приходи, той изброява услугите Netflix и Spotify, както и вестник Ню Йорк Таймс.

"Хората са уморени от този боклук", каза Уейлс, визирайки съдържанието на социалните мрежи, които съществуват чрез реклама. С "фейковете" трябва да се борят не модераторите, а самата общност", казва още той.

WT:Social стартира през октомври. Мрежата приема членове само чрез покана или с абонамент от $13 на месец (годишният абонамент струва $100). Броят на потребителите вече надхвърли 50 хиляди души, а Джими Уейлс очаква аудиторията да нарасне до 500 милиона.

Засега в компанията, която се занимава с развитието на социалната мрежа, работят само няколко души. Уейлс казва, че не е събирал пари за стартиране на проекта, започвайки от нулата, за да контролира самостоятелно всички приходи и разходи.