Двама румънски граждани бяха обвинени от властите в САЩ за проникване в огромен брой компютри и кражба на данни от кредитни карти и друга конфиденциална информация, съобщи Engadget, цитирано от technews.bg.

Твърди се, че 37-годишният Раду Миклаус и по-малкият с една година Богдан Николеску са извършили кражбите чрез заразяване на повече от 400 хиляди компютъра, разположени основно на територията на САЩ.

През 2017 г. двамата спецове от Букурещ разработили злонамерен софтуер, който бил разпространяван във вид на прикачени файлове към електронни писма от името на будещ доверие източник - например, данъчната администрация на САЩ, Norton или Western Union.

При отваряне на файла от потребителя, програмата заразява компютъра и изпраща свои копия към откритите в него адреси за електронна поща, като същевременно дава контрол на атакуващите върху системата.

По този начин хакерите събирали лична информация, добивали криптовалута във фонов режим и прихващали конфиденциални данни при посещенията на жертвите във Facebook, PayPal, eBay и други сайтове.

Освен това вредоносната програма била способна да изключва антивирусната защита, да регистрира фиктивни акаунти и да извършва редица други действия във вреда на жертвата.

Твърди се, че вирусът е причинил загуби в размер на милиони долари на заразените потребители. Срещу румънците е повдигнато обвинение по 21 пункта, вкл. пране на пари.

Очаква се съдът да се произнесе по случая на 14 август. Според източници, запознати с делото, наказанията срещу двамата могат да бъдат много сурови.