Конгресът на САЩ изпрати писмо до изпълнителните директори на Meta, TikTok, YouTube и Twitter, призовавайки ги да архивират всяко съдържание, качено на техните платформи, което може да се използва като доказателство за руски военни престъпления.

TikTok вече надхвърли 1 милиард потребителя, като Meta, YouTube и Twitter също продължават да се ползват от милиарди хора. Социалните мрежи често трият клипове от войната в Украйна, ако те съдържат зверства или убийства. Вашингтон обаче иска клиповете да се пазят и архивират като доказателства.

"Обезпокоени сме, че платформите за социални медии [...] нямат подходящи процедури за архивиране на това съдържание, така че да може да бъде предоставено на международни организации, провеждащи разследвания на твърдения за военни престъпления и други зверства", се казва в изявлението на конгресмените.

Въпреки че тези доказателства могат да помогнат на международните правни органи, то юристите трябва да внимават да не станат жертва на дезинформация, която може да се използва за улесняване на неправомерно осъждане.

След инвазията на Русия в Украйна през февруари, имаше много случаи на фалшиви видеоклипове, които станаха свръх популярни в социалните медии. Кадри от видеоигри или от отминали събития се представяха за случващи се в Украйна.