Началникът на сигурността на изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос хвърли бомба с твърдението, че правителството на Саудитска Арабия е хакнало телефона на неговия началник и е извлякло лична информация от устройството, предава "Гардиън", цитиран от Mobile Bulgaria.

Разследването на изтичането на информация е било по повод на появилите се в американското жълто издание National Enquirer SMS-и между Безос и бившата ТВ водеща Лаурен Санчес.

От National Enquirer твърдят, че двамата са имали любовна връзка. Целият скандал избухна малко след развода на Безос и неговата съпруга, който привлече сериозно вниманието на жълтата преса. Изпълнителният директор на Amazon дори обвини собственика на National Enquirer в опит за изнудване.

Той е заплашвал милиардера с публикация на интимни снимки, които били изпращани на Санчес, в случай че Безос не заяви публично, че статиите за него в таблоида не са политически мотивирани.

В същото време началникът на сигурността на Безос Гавин де Бекер е получил искане да отрече всякакви опити за хакване по време процеса на събиране на информация за материалите в изданието. Именно от тук той е стартирал своето разследване, което го е отвело до правителството на Саудитска Арабия. Де Бекер заяви, че не е наясно доколко National Enquirer са имали пълна информация за действията на саудитските служби.

Според него мишена на акцията е било изданието The Washington Post, което е собственост на Безос и чийто репортер Джамал Кашоги бе убит от саудитските служби в Истанбул през миналата година.