Двама създатели на канала Fast Movie в YouTube може да бъдат осъдени на затвор за превръщането на популярни игрални филми в 10-минутни клипове, които са били публикувани в публичното пространство. Клиповете са редактирани така, че сюжетът на филма да е ясен, което позволява на потребителите, които не искат да губят време, за да гледат целия филм, да гледат безплатно съкратена версия. Притежателите на права явно не са били въодушевени от това.

В наши дни не всички хора могат да отделят два часа, за да гледат някой популярен филм. Създателите на канала Fast Stone им се притекоха на помощ. Те монтират 10-минутни клипове от популярни филми по такъв начин, че сюжетната линия да остане разкрита. Този подход може да се стори странен на мнозина, но видеоклиповете в канала на блогърите събраха милиони гледания за кратко.

Действията им привличат вниманието на собствениците на авторски права в Япония, които ги съдят по гражданското право за нарушаване на 54 филма. В крайна сметка Окръжният съд на Токио нарежда на блогърите да платят 3,56 млн. щ. долара обезщетение на притежателите на права. Не е изключено историята да завърши и с реални присъди затвор за тях.

За първи път медийни компании в Япония изразиха недоволство от поведението на блогърите, които през 2021 г. превърнаха филми в кратки видеоклипове. По това време са арестувани трима души, свързани с канала Fast Movie. По време на съдебния процес те се признават за виновни и са осъдени на лишаване от свобода за срок от 18 до 24 месеца с условна присъда до четири години. Освен това на всеки от обвиняемите е наложена глоба от 25 000 долара.

Настоящият граждански иск е подаден от името на 13 медийни компании, които членуват в Асоциацията за разпространение на съдържание в чужбина (CODA) и Японската асоциация за видео софтуер (JVA). Що се отнася до самите филми, предмет на нарушението, те са популярни само на японския пазар и са малко известни извън него. Съдът разгледа доводите на ищците и заключи, че блогърите ще трябва да платят обезщетение за нарушаване на авторските права.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО