Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий обяви глобална инициатива срещу злоупотребите със световната мрежа, извършвани от правителства, компании и отделни личности, информира Франс прес.

Инициативата "Договор за мрежата" обединява няколко държави и технологични гиганти като Google.

"Ако не действаме сега и не действаме заедно, за да предотвратим злоупотреби с мрежата от страна на тези, които искат да я експлоатират, разделят и да подкопаят основите ѝ, има риск от разпиляване" на потенциала завинаги, посочва Бърнърс-Лий в изявление на фондацията му "Уърлд уайд уеб". Според него, ако не се противодейства ни очаква "дигитална дистопия".

Ученият, на когото се приписва заслугата за полагане на основните на световната мрежа като съвкупност от мултимедийни уебстраници, достъпни чрез интернет, през 1989 година, работи по инициативата от миналата година.

Окончателният документ бе представен днес в Берлин, където представители на правителства, бизнеса и гражданското общество се събират за четиридневен форум на ООН, посветен на управлението на интернет.

По думите на Бърнърс-Лий договорът, разработен в сътрудничество с десетки експерти и граждани, е "пътна карта за изграждане на по-добра мрежа".

Той призова правителствата да засилят законите и регулацията, а компаниите - да гарантират, че стремежът към печалба няма да е за сметка на човешките права и демокрацията.

Гражданите трябва да търсят отговорност от властимащите, искането за спазване на дигиталните им права да бъде уважавано, а те да допринасят за развитие на разумен диалог, допълни Бърнърс-Лий.

Планът има подкрепата на над 150 организации, включително компании като Google, Microsoft, Facebook и Reddit, наред с групи като "Репортери без граници" и фондация "Електронна граница".

В инициативата участват също правителствата на Германия, Франция и Гана, както и хиляди частни лица.

Бърнърс-Лий разработва идеята за световната мрежа, докато работи в лаборатория по физика на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) като начин учените по света да споделят информация за проучванията си.

През последните години обаче ученият е все по-силно обезпокоен от злоупотребите с технологията.

Фондацията му привлича вниманието върху засилването на кибер тормоза, все по-честото използване на мрежата от политици за манипулиране на новините и върху разпространяването на онлайн измами.

Организацията отбелязва и, че достъпът до интернет в нововъзникващите пазарни икономики изостава от нивото в развитите страни, а 46 процента от хората в света не са онлайн.

Освен "Договора за мрежата" Бърнърс-Лий работи и по проблемите на мрежата от техническа гледна точка и през 2018 година пусна платформата Солид (Solid), която цели да помогне на потребителите да получат контрол над личните си данни.