Руският технологичен гигант VK, компания майка на водещата руска социална мрежа ВКонтакте, обяви назначаването за свой главен изпълнителен директор на Владимир Кириенко, син на близък сътрудник на президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

Новината идва по-малко от две седмици, след като държавният газов гигант Газпром придоби компанията чрез дъщерно дружество, сделка, илюстрираща засиления контрол от страна на руските власти върху социалните мрежи и интернет.

Бащата на 38-годишния нов главен изпълнителен директор е Сергей Кириенко, заместник-ръководител на президентската администрация, ключов пост в Кремъл. Той беше премиер по време на президентския мандат на Борис Елцин, докато голямата финансова криза от 1998 г. не свали правителството му.

"Съветът на директорите на VK има удоволствието да приветства Владимир Кириенко в екипа", се посочва в изявление на компанията и се отбелязва "огромният опит" на новия й шеф, който преди това заемаше поста първи заместник-директор на държавния телекомуникационен гигант "Ростелеком".

Компанията VK притежава социалните мрежи ВКонтакте - наричан "руския Фейсбук" и Однокласники, мобилното приложение Mail.ru, разпространява видеоигри и има бизнес в сферата на транспортните, разплащателни услуги и доставките.

Основателят на ВКонтакте Павел Дуров напусна Русия през 2014 г., след като беше принуден да преотстъпи компанията си на приближен на Владимир Путин. След като избяга от родината си, той основа популярното мобилно приложение Телеграм.