Броят на починалите във Facebook може да надхвърли броя на живите потребители на платформата в рамките на 50 години. Този факт повдига сериозни въпроси за това какво се случва с всички наши лични данни, след като умрем, казват академиците от Оксфордския университет.

Изследователите от Интернет института в Оксфорд прогнозираха, че най-малко 1,4 милиарда членове на Facebook ще умрат преди 2100 година. Според изчисленията броя на мъртвите потребители, чиито профили са останали в платформата ще надмине този на живите през 2070 г. Ако Facebook продължава да расте при сегашните темпове, броят на мъртвите потребители ще достигне до 4,9 милиарда преди края на века, разкриват учените.

Изследването е публикувано в списание Big Data and Society.

Самият брой на мъртви потребители в най-голямата социална мрежа в света, заедно с техните съхранени лични данни, "ще ни накарат да се замислим за това как да се отнасяме към нашето цифрово наследство в бъдеще", се казва в изявлението.

"Хората едва сега започват да си задават въпроса какво се случва с техните данни след смъртта им", заявява Карл Охман, докторант в института и водещият автор на анализа. Ученият споделя, че всеки потребител оставя колосално количество информация в интернет и социалните мрежи.

"Резултатите от изследването отправят нови и трудни въпроси относно това кой има право да ползва всички тези данни, как те могат да се управляват в интерес на семействата и приятелите на починалите и може ли те да се използват от бъдещите историци да разберат миналото" допълва учения.

Дейвид Уотсън, съавторът на анализа, казва, че контролът върху "най-обширния архив на човешкото поведение и култура" не трябва да се оставя на една фирма, чиято цел е печалбата. По думите му е важно за бъдещите поколения да могат да използват данните, за да разберат историята си.

"Ние твърдим, че един изключително търговски подход към съхранението на данни представлява важен етичен и политически риск, който изисква спешно разглеждане. Призоваваме за мащабируем, устойчив и достоен модел на куриране, който да включва интересите на всички", призовават изследователите.