Компанията Automattic, която притежава сайта WordPress.com и участва в развитието на платформата с отворен код WordPress, е на път да придобие социалната мрежа Tumblr. Това съобщава сайтът Axios, като се позовава на източник, близо до сделката.

Tumblr в момента е собственост на телекома Verizon, който го придоби заедно с активите на бившия онлайн гигант Yahoo!. Към момента в социалната мрежа има над 450 млн. блога, въпреки че е далеч от славните си дни.

През 2013 г. Tumblr беше придобита от Yahoo за 1.1 млрд. щ. долара. Компанията обаче не успя да се възползва от увеличаващия се интерес към тази социална платформа и тя изостана спрямо Facebook, Instagram, Snapchat и WhatsApp.

През 2017 г. Tumblr стана част от Verizon след като телекомът придоби повечето активи на Yahoo. Операторът се опита да направи някои промени, като забрани еротичното съдържание в платформата, за да я направи по-масова и да я подготви за пускане на реклами. Това обаче тотално намали интересът на потребителите към социалната мрежа, чиято алтернативност на Facebook и Twitter се дължеше на по-голямата свобода в нея.

От известно време Verizon търси купувач на Tumblr, като парадоксално сред кандидатите беше Pornhub. В крайна сметка социалната мрежа ще бъде придобита от Automattic, заедно с всички нейни служители, за по-малко от 20 млн. долара.

Освен всичко друго историята показва, как големи технологични мастодонти, като Yahoo и Verizon, успяват да съсипят една своя придобивка с типичните си корпоративни политики. В резултата на това социалната мрежа Tumblr не само губи потребители, но и претърпява срив в цената си - от 1.1 милиарда долара до $20 милиона.

Automattic е създадена от съоснователя на платформата WordPress Мат Муленвег през 2005 година. Компанията често е сочена за собственик на популярната CMS система, но това не е точно така.

Всъщност WordPress като CMS платформа, както и сайтът WordPress.org са притежание на WordPress Foundation и се развиват независимо под свободния лиценз GPL (General Public License), докато Automattic е собственик на блог сайта WordPress.com.