Популярната услуга за комуникация Telegram разработва функция за провеждане на защитени групови видеоразговори, която ще бъде достъпна по-късно през годината, предава Mobile Bulgaria.

Според нейния създател Павел Дуров сегашните опции предлагат на потребителите или сигурност или използваемост, а Telegram ще осигури и двете. Заедно с това Дуров обяви, че месечно активните потребители на приложението вече са 400 милиона при 300 милиона преди година, а всеки ден в него се записват поне 1.5 милиона.

Най-вероятно думите на Дуров за сигурността са насочени към услугата Zoom, чиято употреба се увеличи драстично по време на пандемията, а заедно с това нараснаха и скандалите около нея.

Оказа се, че обявеното криптиране от край до край не съществува, а освен това настройките по подразбиране на приложението позволиха в разговорите да се включват непоканени лица. В тази връзка и Telegram търпи критики по отношение сигурността на услугата.

Заедно с това Дуров обяви и редица нови възможности, които са добавени към Telegram. Сред тях са нови образователни функции към тестовете в услугата, а за да се стимулира създаването на такива, компанията обещава 400 000 евро за създателите им.

Добавена е нова опция за разглеждане на наличните над 20 000 стикера, версията за Android получава ново меню за прикачване на файлове, а освен това има подобрения и в приложението за macOS.