Дискусиите за необходимостта от придобиване на контрол над социалната мрежа TikTok или нейната пълна забрана в САЩ продължават от години, като в миналото заинтересованите страни разработиха план, условно наречен "Проект Тексас", който е предназначен да отговори на изискванията на САЩ. Ако той не проработи, ByteDance е готова да продаде бизнеса на TikTok в САЩ или да го направи публичен.

Поне това обяснява Bloomberg за настоящите съображения на ръководството на TikTok, като ги нарича крайни мерки. Ако ByteDance, която е разработила TikTok, наистина реши да продаде бизнеса или да го пусне на американската фондова борса, подобна сделка все пак ще трябва да бъде одобрена от китайското правителство, което усложнява самия процес на изпълнение на алтернативния план.

Миналата година т.нар. проект "Тексас" означаваше наемане на американската корпорация Oracle за съхраняване и обработване на данните на потребителите на TikTok в САЩ, както и създаване на специална комисия от трима служители, които да наблюдават действията на социалната мрежа. Комитетът за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) така и не одобри инициативата, което предизвика объркване и несигурност сред ръководителите на TikTok относно съдбата на социалната мрежа в САЩ. Според други доклади проектът е срещнал съпротивата на Министерството на правосъдието.

В същото време законодателната дейност на американските служители през последните дни е създала всички необходими условия за пълна забрана на TikTok на територията на САЩ. Главният изпълнителен директор на социалната мрежа Шоу Дзи Чу ще се яви пред американските законодатели следващата седмица, за да докладва за политиката на социалната мрежа за защита на данните и да отговори на въпроси за евентуални връзки с Китайската комунистическа партия.

Според представители на TikTok мерките, предвидени в плана "Проект Тексас", ще повишат нивото на сигурност на данните на потребителите в САЩ до ниво, недостижимо за нито една американска компания. Според социалната мрежа забраната на TikTok или отделянето ѝ от ByteDance няма да има нищо общо със защитата на интересите на националната сигурност на САЩ.