Годишната конференция за разработчици на Apple WWDC 2022 започна с представянето на множество нови продукти, един от които беше macOS 13 Ventura - нова версия на платформата Mac на Apple. Една от новите функции на операционната система е Passkeys в браузъра Safari, която може да премахне необходимостта от пароли при влизане в определени уебсайтове.

Идеята на Passkeys е да замени обичайните пароли с друг метод за удостоверяване, например Face ID, Touch ID или ПИН. В този случай потребителят използва своя iPhone или Mac за биометрично удостоверяване при влизане в поддържаните уебсайтове. Според разработчиците, този подход ще предпазва от фишинг атаки, социално инженерство, ботове и различни схеми за измама.

По време на презентацията, Apple показа как данните от Passkeys се съхраняват в iCloud Keychain, което позволява синхронизиране между Mac, iPhone, iPad и Apple TV с криптиране от край до край и генериране на QR кодове за сдвояване на смартфон със системата. Когато потребителят ги използва, за да влезе в услугата, ключовете остават на неговото устройство, което е допълнителна мярка за защита на данните. Първоначално функцията работи само в определени сайтове.

С разработването на стандарта за удостоверяване без парола се занимава организацията FIDO Alliance, в която участват големи ИТ компании като Apple, Google, Microsoft, Lenovo и други. Очаква се до една година да бъдат налични подобни функции като Passkeys от други разработчици, които ще позволят на потребителите да се удостоверяват в поддържаните уебсайтове без парола.