С развитието на изкуствения интелект фалшивите видеоклипове станаха доста популярни в интернет. Това са т.нар. deepfake видеа, които може да използват лицата и гласовете на хора от един клип и да ги поставят в съвсем други ситуации.

Повечето организации и компании вече се обявиха против тази технология, някои дори я забраниха. Twitter обаче не иска да стига чак до там. Социалната мрежа публикува предложението си за нови правила, които не включват пълна забрана на deepfake клиповете в платформата ѝ, съобщава TechCrunch.

Според новите правила, Twitter не иска да изтрива такива клипове, освен ако не нарушават останалите норми на платформата. Но също така от компанията посочват, че всички deepfake клипове, както и друга "манипулирана мултимедия", т.е. снимки и аудио, ще бъдат маркирани с видими знаци, че не са оригинални.

Компанията предлага към знака и текста, че даденото съдържание може да е манипулирано, да се добавя и линк с повече информация за събитието. Също така самите потребители ще бъдат предупреждавани още преди да публикуват такова съдържание. Twitter обаче не уточнява как ще разбира кое съдържание е манипулирано. Въпреки това, правилата може да влязат в сила още до края на тази година.