Социалната мрежа X (бивш Twitter) добави петсекундно забавяне, когато потребителите преминават от нейните страници към уебсайтове на конкурентни социални мрежи и новинарски издания, които не са били харесвани от собственика ѝ Илон Мъск. По-късно ограничителните мерки бяха частично отменени, съобщи в. "Вашингтон пост".

Петсекундното забавяне се появяваше при опит да се премине от X към сайтовете на информационните ресурси Ройтерс и Ню Йорк Таймс, както и на социалните мрежи Facebook, Instagram, Bluesky и Substack - всички те в различни моменти бяха обект на подигравки или нападки от Мъск. Нямаше официален коментар от администрацията на X, но след като направи инцидента публично достояние, платформата върна промените в някои ресурси, като отново намали забавянето до нула.

Не е ясно дали ограниченията са били премахнати за всички сайтове или само за някои от тях. Забавянето е било въведено чрез услугата за съкращаване на вътрешни връзки на t.co, която се използва при всяко преминаване от X към външни ресурси. Първоначално услугата е била предназначена само за проследяване на такива преходи, но сега се използва за ограничаване, като лишава от част от трафика и рекламните приходи на ресурси, които не се харесват на Мъск.

Известно е също, че преходите към Washington Post и Fox News, както и към платформите Mastodon и YouTube, не са били засегнати. Интернет компаниите инвестират милиони долари, за да се уверят, че сайтовете им се отварят възможно най-бързо, тъй като дори малки забавяния могат да доведат до спад в трафика: потребителите бързо губят търпение и напускат, отивайки в други сайтове. Още през 2016 година.

Google проведе проучване и установи, че 53% от потребителите биха затворили даден сайт, ако зареждането му отнема повече от три секунди. Източник заяви пред New York Times, че трафикът от X е спаднал драстично след въвеждането на забавянето. По непотвърдени данни ограничителните мерки са станали известни на 4 август - тогава Мъск излязъл с гневна тирада срещу "Ню Йорк Таймс", като нарекъл изданието "апологет на расовия геноцид" и призовал абонатите да се отпишат от вестника. През април той лиши акаунта на изданието в Twitter от значката за достоверност, което го направи неразличим от фалшивите акаунти.

Ограниченията засегнаха връзките с Facebook, Instagram и новата услуга за микроблогинг Threads, собственост на Meta, с чийто ръководител Марк Зукърбърг Мъск също е в противоречие. И накрая, трафикът беше ограничен към Bluesky, новата социална мрежа на основателя на Twitter Джак Дорси, който критикува Мъск.