Турският Конституционен съд огласи днес мотивацията зад решението си миналия месец, че забраната на достъпа до онлайн енциклопедията Уикипедия в Турция представлява нарушение на правото на изразяване, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Мотивираното решение на съда е било публикувано в турския държавен вестник "Ресми газете". Това означава, че достъпът до онлайн енциклопедията в Турция ще бъде възстановен, след като съдебното решение бъде предадено на института по информационни технологии и комуникации.

Според Конституционния съд спирането на достъпа до Уикипедия не съответства на нуждите на демократичното общество и няма опасно съдържание, което да оправдава подобна забрана.

Достъпът до Уикипедия в Турция бе блокиран на 29 април 2017 г. Наскоро онлайн енциклопедията предприе кампания чрез страницата си във Фейсбук с хаштаг #WeMissTurkey (Турция ни липсва).

Повод за спирането на Уикипедия в Турция станаха статии, в които страната е обвинена, че поддържа връзки с терористични организации, сред които "Ислямска държава", напомня Асошиейтед прес.

Конституционният съд взе през декември решението си с мнозинство от 10 гласа "за" и 6 "против".