Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна обяви старта на мобилното приложение "Rozmnivannya Ukrainy". Става въпрос за официално приложение, което може да се използва за бързо съобщаване за откриване на мини и/или взривни устройства. Логото на приложението е украсено с известното куче Патрон, което е специализирано в търсенето на експлозиви и вече се е превърнало в талисман на Държавната служба за спешна помощ.

Мобилното приложение има за цел да създаде информационна и комуникационна платформа за институциите и гражданите, насочена към предприемане на мерки за разминиране на територията на Украйна. Зад разработката му стои и държавната ИТ компания Infotech.

В приложението всеки може да докладва за намерен подозрителен обект, да го снима, да отбележи координатите му и да направи видеоклип. След това гражданите могат да проследят състоянието на обекта и да проверят дали той вече е деактивиран. На разположение е и интерактивна карта на местата, където са открити взривни предмети. В приложението също така може да бъде намерен списък с най-често срещаните взривни елементи.

В момента програмата е налична в бета версия, която може да бъде изтеглена чрез Google Play и App Store. Само за няколко дни чрез софтуера, експертите са получили 125 заявления, 76 от които от Киевска област, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

Според най-оптимистичните прогнози ще са необходими между 5 и 7 години, за да се разчисти цялата територия на Украйна от мини, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Мария Акобян на 19 май по време на първото заседание на Международния координационен център за хуманитарно разминиране. От началото на мащабното нахлуване на Русия в Украйна на територията на държавата са деактивирани близо 114 000 обекта. Това включва около 2000 въздушни бомби, паднали на земята без да се взривят.