Българи са печелели по няколко хиляди долара на ден от изборите в САЩ. Това обяви калифорнийски сенатор от Демократическата партия в САЩ Робърт Херцберг в коментар свързан със законопроект срещу употребата на ботове за политически цели.

"Ако имате скандални заглавия, които се споделят от хората, то вие ще получите пари. Познавам хора в България, които правеха по 2-3 хиляди долара на ден по време на изборите в САЩ", заявява сенаторът пред онлайн изданието TheNextWeb във връзка с последния президентски вот.

Херцберг признава, че също използва бот за политически цели. За разлика от другите обаче, американският политик заявява, че не подвежда или дезинформира никого - защото е написал в описанието на своя профил, че зад акаунта му стои бот.

Написаният от него закон определя като бот всеки акаунт, бълващ съдържание по автоматичен начин. Употребата на подобен софтуер ще е нелегална в случаите, когато не е изрично написано, че зад профила в социалните мрежи стои бот.

Създателите на ботовете печелят от шокиращи заглавия и експлоатират разделението в американското общество, често използвайки политизираните и разделителни хаштагове, като #MeToo и #BlackLivesMatter, разкриват експертите. Ботовете можели да се използват не само за политически измами - често се оказвало, че лайковете на популярни страници в социалните мрежи били направени от "автоматизирани" профили, зад които стаял алгоритъм, а не истински човек.