Над 100 служители на Фейсбук са сформирали група, която да се бори с доминиращите политически пристрастия в компанията, пише Ню Йорк Таймс. Групата се нарича "Фейсбукъри за политическо многообразие" и е създадена от Брайън Америдж, старши инженер в компанията.

"Ние сме политическа монокултура, която е нетолерантна към различните възгледи", заявява в съобщението си Америдж, визирайки Фейсбук. "Ние твърдим, че приветстваме всички гледни точки, но бързаме да атакуваме - често в огромни тълпи - всеки, който представя гледна точка, която противоречи на ляво-либералната идеология", продължава служителят на компанията.

Новата група вече е успяла да разстрои част от останалите служители на Фейсбук, според които нейните постове били "обидни за малцинствата".

Действието на групата е показателно за ситуацията в ИТ-гиганта, за който работят 25 000 души.

В началото на този месец социалната мрежа започна кампания по масово цензуриране. Първи пострада десният теоретик на конспирациите Алекс Джоунс, който бе перманентно изтрит не само от Фейсбук, но и от Ютюб и Туитър.

Англоезичната страница на подкрепяната от Венецуела лява медия "Телесур" също бе изтрита, а множество малки и независими медии бяха заглушени, като постовете им започнаха да достигат до много по-малък брой хора.

Фейсбук освен това обяви, че ще създаде рейтинг, определящ всеки един потребител, като заслужаващ или не доверие. Под внимание ще се вземат постове, определени като "политически некоректни" или "съдържащи дезинформация".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също отправи критики към ИТ-гигантите. Според него те умишлено заглушавали гласа на консерваторите в мрежата. За пример той даде факта, че Гугъл изкарва преимуществено информация, представяща Тръмп в лоша светлина, както и негови карикатурни снимки. Ситуацията за Обама обаче била напълно противоположна.

Известно е, че мнозина от технологичните милиардери в Силициевата долина имат "социално-либерални и фискално консервативни възгледи", като много от тях подкрепят Демократическата партия.

Според създателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, в това отношение най-показателен е шефът на Гугъл Ерик Шмид, който поддържа тесни връзки с кандидата за президент на демократите Хилари Клинтън.

"Гугъл е частна компания със свои собствени алгоритми и правителството не упражнява абсолютно никакъв контрол върху начина, по който тя управлява дейностите си", коментира Кен Полсън, бивш журналист от всекидневника "Ю Ес Ей Тудей", а сега председател на центъра "Първа поправка" при института "Нюзиъм".

Според него истинската заплаха "се крие в това, че най-могъщият човек на света постоянно повтаря, че може да се има доверие само на него, но не и на новинарските компании или на търсачките".

Що се отнася до Фейсбук, то Марк Зукърбърг е критикувал Тръмп относно имиграционната му политика. Според групата "Ф-букъри за политическо многообразие" компанията следва определена "идеологическа линия" и съобразява алгоритмите си, бановете си и действията си с нея. Знае се, че Фейсбук е финансирал със стотици хиляди долари различните политически кампании в САЩ, но компанията е разпределяла парите си по равно за републиканците и демократите.