Видео платформата YouTube изтри акаунтите на един от основните кримски телевизионни канали "Крим 24", както и на две други рускоезични информационни агенции - "Anna News" и "News-Front", без предварително известие, предава technews.bg.

Телевизионната и радиокомпания "Крим" е подчинена организация на Министерството на информацията. "Anna News" е военна информационна агенция, базирана в Абхазия. Тя придоби известност с отразяването на конфлокта в Сирия и изпращането на множество репортери в най-горещите точки на конфликта. "News-Front" е по-малък спрямо останалите сайт, базиран в Крим, като материалите му са повече концентрирани върху Украйна, Балканите и Европа.

От трите медиите завяват, че са изпратили официално запитване към службата за поддръжка на YouTube с цел получаване на повече информация относно конкретните причини за премахване на тяхното съдържание от платформата, но до момента остават без отговор.

"Това беше направено след три години успешно сътрудничество без предупреждение и обяснения. Около 30 хиляди абонати и милиони гледания, както и вашите харесвания и коментари. Всичко това изчезна по прищявката на служители на американския видео хостинг", коментираха от "Крим 24".

В допълнение, от медията заявиха, че очакват YouTube да възстанови достъпа до всички техни видеоклипове и програмни емисии и да реактивира пълен достъп до видео канала за всичко потребители. Осен това от "Канал 24" заявяват, че разглеждат възможности за завеждане на съдебен иск срещу YouTube.

Google винаги е готов да изпълнява решенията на американските власти относно санкциите срещу Русия, коментират властите в Крим.

Факт е, че и трите изтрити канала са изразявали в някаква степен са свързани с властта в Кремъл. От друга страна, в САЩ също има телевизионни канали, тясно свързани с различните партии. Най-добрият пример за това е Fox News, наричана още ТВ-каналът на Републиканската партия. По подобен начин MSNBC често изразява позициите на Демократическата партия.

"Напоследък много руски телевизионни канали, информационни портали и блогъри страдат от подобни спонтанни решения на американския гигант. За отбелязване е, че видео хостингът обяснява това с доста неясна формулировка за нарушаване на условията за ползване на YouTube, докато самата компания не обича особено да спазва правилата", подчертават в общо изявление афектираните медии.