YouTube е оптимист за потенциала на изкуствения интелект в посока да "разшири уникалното творческо изразяване", но ще положи всички усилия да осигури защита на авторските права. За тази цел компанията стартира "YouTube Music AI Incubator", за да си сътрудничи с изпълнители, автори на песни и продуценти. За стартирането на тази програма YouTube е потърсил подкрепата на Universal Music Group (UMG), която притежава правата върху много музикални произведения.

UMG бавно възприема изкуствения интелект. По-рано тази година компанията поиска от стрийминг услуги като Spotify да спрат използването на нейната музика за обучение на модели на ИИ. Компанията също така предупреди за нарушаване на авторските права във видеоклипове в YouTube, създадени с помощта на изкуствен интелект, в които са използвани произведения на нейни изпълнители. Когато песен, създадена от ИИ въз основа на вокалите на Drake и The Weeknd, стана популярна, UMG поиска тя да бъде премахната от Spotify и Apple Music.

Твърдението на UMG е, че музикални произведения, създадени от хора и защитени с авторски права, се използват за обучение на модели на изкуствен интелект, които след това създават нови произведения без подходящо разрешение или компенсация. Затова UMG се обедини с YouTube, за да разработи някаква структура, която да гарантира, че на притежателите на авторски права се плаща.

Сайтът за видео споделяне подчерта историческото си разбиране на ситуацията, тъй като през годините компанията е "направила огромни инвестиции в системи, които помагат за балансиране на интересите на притежателите на права с интересите на творческата общност в YouTube". Компанията цитира своята система Content ID, която осигурява заплащане на притежателите на права за използването на тяхното съдържание в платформата, и предположи, че подобна би могла да се приложи за музиката с изкуствен интелект, поне за онези "музикални партньори, които решат да участват".

Приоритет за пълноценното функциониране на подобна система са доверието и сигурността. Компанията вече разполага с политики за справяне с манипулирането на съдържание, което подвежда зрителите. Тя трябва да гарантира, че генеративният ИИ не се използва за нарушаване на авторските права, дезинформация и спам. Напротив, YouTube планира да използва технологията на ИИ, за да идентифицира този вид съдържание.

"Невероятно съм развълнуван от способността на ИИ да стимулира творчеството по света, но признавам, че YouTube и обещанието за ИИ ще бъдат успешни само ако нашите партньори са успешни", заяви главният изпълнителен директор на YouTube Нийл Мохан. - Заедно можем да използваме тази нова технология така, че тя да подкрепя изпълнителите, авторите на песни, продуцентите и индустрията като цяло, като добавя стойност за феновете и разширява границите на творчеството."

YouTube обеща в близко бъдеще да представи подробна информация за това как ще работи новата система за музика с изкуствен интелект по отношение на конкретните технологии, възможностите за монетизиране и политиките за авторските права.