Днес мнозина са впечатлени от основателя на компаниите Tesla и Space X Илън Мъск и все повече фенове го определят като най значимия технологичен предприемач и визионер в наши дни. Супер звезди на дигиталния бранш като Марк Зукърбърг или Бил Гейтс също се сочат за едни от най-влиятелните съвременни хора, създали дигитални продукти, използвани от милиони по света.

Без да отричаме тяхното влияние обаче, ще добавим, че има една друга група ИТ визионери, които са променили живота ни в несравнимо по-голяма степен от Мъск, Зукърбърг и компания. Въпреки че те не са спечелили милиарди от своите разработки и открития и е много възможно дори да не сте ги чували, Тази първа вълна от IT специалисти и предприемачи е създала самите основи на дигиталния свят, без които днес може би нямаше да има нито Google, нито Facebook, нито PayPal или друга от популярните онлайн информационни платформи. В следващите редове ще ви запознаем с тях.

Тим Бърнърс - Лий

Тим Бърнърс - Лий

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Английският физик и компютърен специалист Тим Бърнърс - Лий, който в последствие прибавя пред името си титлата сър, е работил в Европейската организация за ядрени изследвания CERN, когато му се е наложило да създаде по лесен начин за достъп до научна информация в реално време.

Това, което създава, е първоначалния вид на технологията world wide web, на която днес са базирани всички уеб сайтове и уеб приложения. Едва ли можем да си представим как щеше да се развие информационното общество ако този лесен за използване отворен стандарт не беше се появил.

Ако пък сър Тим Бърнърс - Лий не беше предоставил тази технология за свободно ползване, а беше я патентовал, вероятно щеше да е по- богат от Джеф Безос , Марк Зукърбърг и Бил Гейтс, взети заедно. Светът обаче щеше да изгуби една възможност за отворено и свободно развитие на дигиталните услуги.

Мат Муленвег

Мат Муленвег

Снимка: Wikimedia

Това е името на създателя на WordPress - най-популярната отворена платформа за създаване на сайтове и управление на съдържанието (т.нар. CMS - content management system). На нея днес са базирани над една трета от всички уеб сайтове по света.

Изключително лесна за използване и включваща цяла екосистема от разширения и шаблони, платформата WordPress, за която писахме неотдавна в IT.DIR.BG, позволява на милиони малки фирми и физически лица по света да се сдобият с пълноценни уеб сайтове при много ниска цена или дори безплатно. Това е възможно, защото Муленвег също е пуснал системата да се използва свободно и да се развива под ръководството на едноименната фондация.

Линус Торвалдс

Линус Торвалдс

Снимка: TED

Той е програмист, известен като инициатор на създаването на ядрото, около което се развива операционната система Линукс, А в голяма степен и на концепцията за разработката на софтуер с отворен код. В следствие на това днес съществуват огромен брой open source програми, включително различни дистрибуции на Linux, платформата wordpress за която споменахме по-горе, уеб сървърът Apache и много други. Приложения, които имат огромно значение за развитието на информационните технологии, каквито ги познаваме.

Размус Лердорф

Размус Лердорф

Снимка: Wikimedia

Създателят на най-популярния език за уеб разработка - PHP - не е забогатял от своето творение, но е създал нещо на което работят над 80% от всички сайтове по света. И съответно е спомогнал за огромен бум в креативността и появата на нови уеб услуги.

Рей Томлинсън

Рей Томлинсън

Снимка: Wikimedia

Това е компютърният експерт, създал технологията за електронна поща, която всички ние използваме на ежедневна база. Починалият наскоро Томлинсън е разработил технологията по поръчка на своя работодател, който пък е имал договор с Пентагона. Също не е направил състояние от своето творение, въпреки че днес то се използва от всеки човек с компютър или телефон по света.