Руската операционна система "Елбрус" традиционно е предназначена само за машини, оборудвани с руския процесор "Елбрус". Чиповете имат различна от стандартната архитектура, което прави системата доста различна за употреба. Единственият мащабен клиент на "Елбрус" обаче е руското правителство и армия.

За да убедят потребителите във своите възможности, руснаците са започнали да предлагат за свободно сваляне версия на "Елбрус", предназначена за стандартните x86 и x86-64 процесори на Intel и AMD.

За да работи компютърът ви с руския софтуер е необходимо да имате поне 1GB оперативна памет, 40 GB дисково пространство и DVD устройство.

Специалистите посочват, че руската ОС Елбрус се базира на модифицираното по различен начин Linux ядро. Скрийншотите обаче сочат, че дизайнът напомня доста на излезлия в края на миналия век Windows 98.

Зевзеците веднага посъветваха всеки, които иска да си припомни компютрите от края на 90-те да си свали безплатната дистрибуция на "Елбрус". За автентично усещане обаче е по-добре да се закупи персонален компютър Елбрус-401, чиято цена е около 3000 долара. На руският хардуер, дебютирал преди 1 година могат безпроблемно да се играят всички игри от края на 90-те, като CS, StarCraft, Quake и Doom. Проблеми възникват при активирането на "по-новата" GTA Vice City, дебютирала преди цели 17 години.

Според критиците дори севернокорейската операционна система RedStar има по-модерен дизайн.