Най-голямата криптовалута - биткойнът, рязко се срина през нощта, след като платформата за търговия с криптоактиви Binance съобщи, че се отказва от придобиването на съперника си FTX, съобщават Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Биткойнът падна до 16 148 долара - най-ниското му ниво от 2020 г., последваха го и другите популярни криптовалути. Миналата нощ биткойнът беше паднал до 16 941 долара след информациите, че FTX има сериозни проблеми с ликвидността, но вчера през деня се покачи до около 18 000 заради надеждите, че Binance ще поеме платформата. Във вторник биткойнът се търгуваше на нива от около 20 000 долара.

Основна причина за загубите са опасенията на инвеститорите за стабилността на относително младия сектор на крипотвалутите, посочва ДПА.

Малко преди затварянето на американските пазари снощи Binance обяви, че се отказва от сделката за FTX, тъй като проблемите на платформата надхвърлят способностите на компанията.

Твърди се, че до затрудненията на FTX се е стигнало, след като инвеститори масово са започнали да изтеглят средствата си.

Токенът на FTX - FTT, тази седмица загуби 90 на сто от стойността си и опитва да се стабилизира на около 2 долара, което е малко над рекордно ниското му ниво, постигано някога, от 1,50 долара.

Друга борса за криптоактиви - Оу Кей Екс (OKX), също разкри, че са я потърсили за помощ от FTX, чийто основател и главен изпълнителен директор Самюъл Бакман-Фрид е говорил за задължения, възлизащи на 7 милиарда долара, който трябва бързо да бъдат покрити, посочва Ройтерс.

"Дори Илон Мъск няма да бъде в състояние да сключи сделка, включваща задължения от 7 милиарда долара, след няколко часа преговори. Това е твърде много за нас", заяви директорът за финансовите пазари към Оу Кей Екс Леникс Лей.

"Дупката е огромна и проблемът ще продължава да виси над криптопазар, докато съдбата на FTX не се изясни".

Според в. "Уолстрийт джърнъл" Банкман-Фрид е съобщил на инвеститорите, че FTX се нуждае от 8 милиарда долара, за да покрие изтеглените средства. От платформата отказват официален коментар.