Най-голямата борса за крипто търговия в света Binance отчете тегления на средства от нейни вложители, в размер на 1,9 милиарда долара през последните 24 часа, според фирмата за блокчейн анализи Nansen. Същевременно платформата заяви, че "временно е спряла" тегленията на стейбълкойна USDC, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Binance, чиято доминация в крипто бранша бе циментирана от фалита на конкурентната му FTX, миналата седмица туитна така наречения доказателствен доклад за резервите си, изготвен от одиторската фирма Mazars. Докладът показва, че притежаваните от борсата биткойни надхвърлят клиентските депозити само в един единствен ден през ноември.

Изтеглените 1,9 милиарда долара са най-големия дневен изходящ поток от борсата поне от юни насам, и представляват по-голямата част от изтеглените през последните седем дни 2,2 милиарда долара под формата на криптовалутата етер.

"Тегленията от Binance се увеличават поради нарастващата несигурност относно доклада за резервите", обясни говорител на Nansen.

Говорител на криптоборсата обаче заяви: "Хората депозират и теглят активи всеки ден по различни причини. Потребителските активи в Binance са обезпечени 1:1 (едно към едно), а капиталовата структура е без дългове". Според него "винаги имаме повече от достатъчно средства, за да изпълним заявките за теглене".

Специализираният крипто портал Coindesk съобщи по-рано, че вчера Binance е отчел изходящи средства от 902 милиона долара.

Борсата вече е подложена на натиск от властите. Разногласията между прокурорите от американското министерство на правосъдието забавят финализирането на продължително наказателно разследване срещу Binance, фокусирано върху спазването на законите и санкциите на САЩ срещу изпирането на пари.

Докладът за резервите на платформата за крипто търговия предизвика спад на цената на нейния BNB токен с почти 4 на сто, споделиха инвеститори.

Днес главният изпълнителен директор на борсата Чанпън Чжао написа в свой туит, че тегленията на стейбълкойна USDC са спрени поради забелязан рязък ръст на интереса.

Стейбълкойна USDC, стойността на който е обвързана с щатския долар, може да се разменя за два други крипто токена - Paxos Standard и Binance USD, срещу долари в банка в Ню Йорк, посочи Чжао. "Банките ще бъдат затворени още няколко часа. Очакваме ситуацията дотогава да се нормализира".