Иран е регистрирал първата си официална поръчка за внос на стоки, заплатени в криптовалута, съобщи иранската полуофициална агенция Тасним, позовавайки се на представител на местното министерство на промишлеността, мините и търговията, предаде Ройтерс. Това може да позволи на Ислямската република да заобиколи наложените й американски санкции, които силно засегнаха икономиката й, предава БТА.

Поръчката, на стойност 10 милиона долара, представлява първа стъпка на иранските власти към търговия чрез дигитални активи, чрез което може да бъде заобиколена доминираната от долара глобална финансова система. Това би позволило на Иран да търгува с други държави, ограничени по подобен начин от рестрикции на САЩ, каквато е Русия.

Иранската агенция не уточнява криптовалутата, използвана в трансакцията.

До края на септември използването на криптовалути и тъй наречените "интелигентни договори" (автономен софтуер, без участие на орган на властта, който пряко контролира цифрови активи, съгласно договорени условия) "ще се използват широко във външната търговия с целевите страни", съобщава в свой туит служител на иранското министерство.

Миналата година проучване установи, че 4,5 на сто от целия "добив" на биткойни в световен мащаб се извършва в Иран, което може да се обясни отчасти с евтиното електричество в страната, обяснява Ройтерс. Добивът на криптовалута може да помогне на Техеран да спечели стотици милиони долари, които да бъдат използвани за закупуване на вносни стоки, както и да намали въздействието на санкциите.

По-рано днес Европейският съюз заяви, че е представил "окончателен" вариант на предложението си за съживяване на иранската ядрена сделка от 2015 година. Това стана ясно след края на четиридневна среща между американски и ирански официални лица във Виена.

Съгласно споразумението от 2015 г. Иран ограничи ядрената си програма в замяна на премахване на санкциите, наложени от САЩ, ЕС и ООН. Бившият американски президент Доналд Тръмп обаче се отказа от ядреното споразумение през 2018 г. и възстанови санкциите, което накара Ислямската република да наруши ограниченията на ядреното споразумение близо година по-късно.