Въпреки че цифровата валута се превърна в факт от живота в големи части на света, тя не е разрешена навсякъде. Някои държави са забранили търговията с цифрови активи, макар пълната им забрана да е доста трудна. Всъщност страните могат да се категоризират по няколко начина:

  • Държави с пълна забрана на крипто;
  • Държави с незаконен майнинг  или "копаенето" на крипто;
  • Държави с частични ограничения върху притежанието и търговията на крипто.

Ето къде войната срещу криптото се води с пълна сила:

1. Китай

Китай е най-голямата държава, наложила забрана върху всички криптовалути. Войната стартира през 2017 г., когато бяха затворени местните крипто борси. Тя бавно напредна до пълна забрана на всички неща, свързани с крипто през септември 2021 г.

За разлика от повечето страни в този списък, мотивите на Китай за забраната на криптовалутите са по-малко свързани с морала или страховете от пране на пари, а повече с притесненията на централното правителство, че сивата крипто икономика може да навреди на икономическото развитие в Китай.

2. Непал

Непал също забрани крипто през септември 2021 г. Nepal Rastra Bank, централната банка на страната, обяви използването, "копаенето" и търговията с него за незаконни. Причината за това драстично решение изглежда е страх от измамници, което изглежда доста справедливо — само броят на NFT измами може да запълни цяла книга.

3. Афганистан

След като талибаните взеха властта в Афганистан, те забраниха криптовалутите през септември 2021 г.

Причината е, че единственият начин за извършване на бизнес транзакции с външния свят беше използването на крипто. Това доведе до появата на голям черен пазар извън контрола на талибаните.

Ислямистите не просто забраниха всичко свързано с криптото, но стартираха преследвания срещу неговите ползватели. Според поддръжниците на решението на Кабул активите са спекулативни и противоречат на религиозните норми в страната, в която е въведен шериат.

4. Бангладеш

Бангладеш забрани криптото много преди Китай или Непал. Дака обяви цялата дейност, свързана с виртуалните валути, за незаконна още през 2017 г. Според правителството трафикът на крипто би бил в нарушение на законите на страната срещу прането на пари и дори на тези срещу тероризма.

5. Мароко

Мароко също забрани крипто преди няколко години, но има шанс кралството да отмени закона тази година. Новите правила обаче все пак биха или доста сурови и ограничителни спрямо обикновените потребители и инвеститори.

Що се отнася до първоначалните причини за забраната, те отново се съсредоточават около предполагаемата престъпност на потребителите на крипто - особено опасенията, че финансовите институции няма да могат да идентифицират потоци от приходи.

Има и опасения от учени по ислямско право, някои от които твърдят, че крипто може да наруши мюсюлманските правила срещу лихварството.

6. Алжир

Алжир също има пълна забрана на крипто, въпреки че информацията е много по-оскъдна. Счита се, че от 2018 притежанието и търговията с виртуалната валута е незаконна.

7. Египет

Египет е последната страна в Северна Африка, която забранява всяка форма на крипто дейност.

Забраната беше въведена през 2020 г., като централната банка подчерта, че стойността на крипто не е обвързана с никакви материални активи и само признати национални валути могат да се търгуват в страната.

8. Боливия

Боливия е първата държава, която напълно забрани крипто. Още през 2014 г. боливийските законодатели бяха разтревожени от ефекта, който търговията има върху тяхната страна и нейните жители.

От Ла Пас изтъкват както морални, така и икономически съображения за забраната. Въпреки това има шанс тя да отпадне тази година.

Това изчерпва списъкът със страните, наложили най-сурови санкции върху криптото.

Страни като Индонезия, Иран, Колумбия и дори Северна Македония също са забранили криптото, но правилата не се спазват строго от гражданите.

Турция, Русия, Виетнам и Индия водят много по-сериозно войната срещу употребата на крипто от своите граждани. Въпреки това резултатите не са 100%. Москва например поощрява криптото на практика, но само като начин за заобикаляне на санкциите.

Що се отнася до забраната за "копаене", то броят на страните се увеличава всяка година. През 2022 г. щатът Ню Йорк зарани добива на криптовалута. Според законодателите майнинга има негативно въздействие на околната среда.

Очаква се през идните месеци рестрикциите върху свободната търговия и употреба на крипто активи да нарасне. Европейската централна банка, както и други международни финансови организации критикуват все по-често биткойн и алтернативите му.