През 2019 г. китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната му трябва да "се възползва от възможностите", предлагани от блокчейн технологията.

Той сподели, че блокчейн е "важен пробив в независимата иновация на основните технологии". В резултат на речта му тази технология беше издигната като национален приоритет за Китай, наред с полупроводниците. Оттогава насам Китай изгражда без особена публичност платформа, която има за цел да улесни компаниите при внедряването на блокчейн технологията. Тя се нарича BSN (Blockchain-based Service Network).

Платформата BSN е насочена към компании, които използват инфраструктура за изчисления в облак. Това може да е голям играч като Amazon или Microsoft или малка компания, която управлява свой собствен частен облак или интранет. Платформата BSN е позиционирана като "универсално звено" за внедряване на тези блокчейн приложения в облака. В противен случай подобен процес би бил скъп и отнемащ време.

Друго предимство на китайската платформа е, че тя решава един от трудните проблеми в индустрията - оперативната съвместимост (начин да се накарат различните блокчейн вериги да работят една с друга). Например, ако две банки имат приложения, изградени на различни блокчейн платформи, те може да не работят помежду си. Но приложенията, създадени чрез инфраструктурата на BSN, ще бъдат съвместими.

За компаниите, които искат да използват множество блокчейн приложения в своята организация, BSN ще позволи да направят това чрез съществуващ доставчик на облачни услуги, вместо да инсталират много нови сървъри. Идеята е, че бизнесът или правителството могат да използват платформата BSN, за да разгърнат свои блокчейн приложения без особени разходи.

Платформата BSN обаче не е свързана с криптовалута. Причината е, че Китай забрани и обяви за незаконни дейностите, свързани с технологията. Това я прави подходяща за компании, които не искат да бъдат изложени на рисковете, свързани с променливия характер на цифровите валути.

Зад BSN стои стартъпът Red Date Technology със седалище в Хонконг, който е съосновател на платформата. Проектът е подкрепен и от китайски правителствени организации, включително Държавния информационен център (SIC) към Китайската национална комисия за развитие и реформи (NDRC) и държавната телекомуникационна компания China Mobile.

Авторите на BSN имат амбицията да станат глобални. Връзките с китайското правителство обаче могат да затруднят това. По този начин BSN "се опитва да отдели части от BSN International и ще се дистанцира от подкрепата на китайското правителство". Друг проблем по пътя към глобализацията може да бъде липсата на обвързване с криптовалутите, тъй като "много хора не се интересуват" от предлагането на блокчейн, който не е криптовалута.